Podsticaji u poljoprivredi

I Nova Varoš se priključuje opštinama koje podržavaju mlade poljoprivrednike

by Jelena Sajić

Potpisivanjem ugovora opština Nova Varoš postaje sedma partnerska opština koja, uz Čajetinu, Požegu, Užice, Arilje, Prijepolje i Gornji Milanovac

Nova Varoš se danas priključila opštinama koje su deo „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“, potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Doniranjem sredstava mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola, Fond pomaže unapređenje njihovih gazdinstava i proizvodnje.

Osnivanje Fondova za osnaživanje mladih poljoprivrednika podržao je projekat „Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, kako bi se pomoglo mladim ljudima da razvijaju svoju proizvodnju na tržišnim principima i biraju poljoprivedu kao svoj poziv.

Potpisivanjem ugovora opština Nova Varoš postaje sedma partnerska opština koja, uz Čajetinu, Požegu, Užice, Arilje, Prijepolje i Gornji Milanovac, podržava mlade poljoprivrednike koji stručno znanje stiču u srednjoj poljoprivrednoj školi ”Ljubo Mićić“ u Požegi. Zahvaljujući tome, više učenika škole će imati mogućnost da učestvuje u programu i dobije donacije.

”Opština Nova Varoš posvećena je podršci poljoprivredi i očuvanju života na selu. Verujemo da je ulaganje u obrazovanje mladih poljoprivrednika ključno za razvoj naše zajednice i očuvanje tradicionalnih vrednosti. Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac i USAID-u, naši učenici imaju priliku da stečena znanja i veštine tokom školovanja potvrde u praksi, što će im nadam se omogućiti uspešnu karijeru u poljoprivredi. Fondacija je u saradnji sa našom lokalnom samoupravom u prethodne 3 godine uspešno realizovala nabavku opreme za 11 učenika, ukupne vrednosti 1.850.000,00 dinara“, izjavio je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

”Fondacija Divac u saradnji sa partnerskim opštinama i srednjom poljoprivrednom školom „Ljubo Mićić“ u Požegi od 2018. godine realizuje projekat Osnaživanja mladih poljoprivrednika sa namerom da se posebno podrže mladi i školovani poljoprivrednici koji svoju perspektivu vide na selu. Radujemo se da je opština Nova Varoš prepoznala značaj projekta i u kojoj meri je važno podržati učenike koji se školuju i koji svoje znanje žele da primene na svojim gazdinstvima”, izjavila je Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Iz Fondacije Divac naglašavaju da je, osim donacije, mozda od jos većeg značaja to da mladi nauče kako da napišu poslovni plan i da se prijave na konkurs i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Takođe, kroz program, svi korisnici dobijaju savete za razvoj profitabilnije proizvodnje i ekonomičnost, , što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva. Svi zainteresovani učenici završnih razreda Poljoprivredne škole u lokalnoj zajednici mogu da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan komisiija proglasi najboljim, dobijaju donacije.

”Do sada je preko 300 mladih prošlo obuke, a 68 njih je dobilo donacije. Ovaj program podrške realizujemo zajedno sa projektom „Velika mala privreda” kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu“, dodala je Vujičić.

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, i poziva i ostale opštine da se pridruže i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.

Foto: Fondacija Divac

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe