Podsticaji u poljoprivredi

Maturantima Poljoprivredne škole u Požegi 4,85 miliona dinara za razvoj gazdinstava

by Jelena Sajić

U okviru aktivnosti ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika”, 23 srednjoškolca iz Požege i okolnih opština, koji su izabrani putem konkursa za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede, dobilo je opremu u vrednosti do 300.000 dinara za unapređenje svojih gazdinstava

Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je sa učenicima završne godine Poljoprivrede škole sa domom učenika ”Ljubo Mićić” u Požegi, ugovor o donaciji sredstava iz Fonda za podršku mladim poljoprivrednicima. Fond su osnovali Opština Požega, Fondacija Ana i Vlade Divac, Poljoprivredna škola i projekat „Velika mala privreda” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem da se pruži podrška maturantima koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

“Zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i susdenim opštinama koje su deo projekta, uspeli smo da stvorimo jedan značajan finansijski fond iz koga svake godine pomažemo sve više učenika, stoga je bitno da se nastavi sa projektom i da se u njega uključe i druge lokalne samouprave iz kojih deca dolaze. Opština Požega će i u narednom periodu kroz fond podržavati mlade poljoprivrednike u njihoj želji da nastave svoj rad na poljoprivrednom gazdinstvu, jer je povratak mladih na selo jedan od zadataka svih nas kako bi smo na taj način doprineli opstanku naših sela”, izjavio je Radoica Burlić, zamenik predsednika opštine Požega.

Osim finansijske podrške, mladi su tokom godine prisustvovali predavanjima i uz podršku mentora učili da razvijaju sopstveni poslovni plan. U protekle dve godine, u školama u Svilajncu i Požegi, blizu 200 mladih je prošlo obuke, a preko 70 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad u vrednosti od preko 12 miliona dinara.

”Ove godine se čak sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga pridružilo projektu što znači da je prepoznat potencijal mladih obrazovanih poljoprivrednika kao nosioca strukturnih promena u sektoru poljoprivrede. Udruženim sredstvima od 4,85 miliona dinara podržali smo čak 23 učenika srednje poljoprivredne škole u Požegi koji su konkurisali za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije”, izjavila je Bojana Vujičić, koordinatorka projekta, Fondacija Ana i Vlade Divac i dodala da je, osim donacije, možda od još većeg značaja to što su mladi imali mogućnost da se edukuju i da dobiju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva.

”Ono što je posebno kod ovog Fonda je da su sredstva uložile i druge opštine, jer pored Požege, đaci ove škole dolaze i iz Užica, Čajetine, Arilja, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Nove Varoši. To je pravi način da veći broj mladih dobije ovakve podsticaje, i to ne samo kroz donacije, već i da budu motivisani da se edukuju, prođu mentorski program, nauče kako da dođu do finansija i šta je najbolje za njihova gazdinstva. Jedino tako možemo računati na uspeh i razvoj poljoprivrede”, izjavila je Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju, projekat “Velika mala privreda”.

”Zadovoljstvo nam je i čast što smo jedina škola u Srbiji koja, po sedmi put, realizuje ovaj jedinstveni projekat i svojim maturantima pomažemo da se osamostale i ostvare kao preduzetnici; da realizuju svoje poslovne ideje i obezbede sebi sigurnu budućnost. Ukupna podrška koju smo pružili meri se milionima, a broj učenika koje smo podržali je prešao 100. Voleli bismo da se ova praksa proširi i na druge škole, jer je ovo jedinstven način na koji lokalne samouprave usmeravaju novac direktno na mlade i razvoj poslovnih ideja u primarnoj grani privrede”, izjavio je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika ”Ljubo Mićić”.

Uz podršku USAID-a i projekta ”Velika mala privreda”, Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, s toga poziva i ostale opštine, kao i škole, da se pridruže ovom projektu i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.

Foto: Fondacija Divac


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe