Podsticaji u poljoprivredi

Opština Prijepolje produžila saradnju sa Fondacijom Divac

by Jelena Sajić

Opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac obnovili su ugovor o saradnji kojim se nastavlja realizacija aktivnosti u okviru ”Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika“ i u 2024. godini

Ugovor su danas potpisali Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje i Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Doniranjem sredstava mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola, Fond pomaže unapređenje njihovih gazdinstava i proizvodnje, navodi sa u saopštenju Fondacije Divac.

Osnivanje Fondova za osnaživanje mladih poljoprivrednika podržao je projekat „Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, kako bi se pomoglo mladim ljudima da razvijaju svoju proizvodnju na tržišnim principima i biraju poljoprivedu kao svoj poziv. Osim finansijske podrške, mladi imaju mogućnost da prisustvuju predavanjima, dobiju podršku mentora i nauče da razvijaju sopstveni poslovni plan.

Opština Prijepolje jedna je od sedam partnerskih opština koja, uz Čajetinu, Požegu, Užice, Arilje, Gornji Milanovac i Novu Varoš, podržava mlade poljoprivrednike koji stručno znanje stiču u srednjoj Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Ljubo Mićić” u Požegi.

„Fondacija Ana i Vlade Divac od 2018.godine podržava mlade poljoprivrednike, učenike srednje poljoprivredne škole „Ljubo Mićić” u Požegi. Zahvaljujući podršci USAID-a i partnerskih opština do sada je podržano više od 130 učenika ove škole nabavkom nove opreme čija ukupna vrednost iznosi približno 23 miliona dinara. Verujemo da je ulaganje u mlade i obrazovane poljoprivrednike ključno za razvoj sela, a opština Prijepolje je aktivan partner u ostvarenju ovih ciljeva”, izjavila je Bojana Vujičić, projektna koordinatorka u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Iz Fondacije Divac naglašavaju da je, osim donacije, možda od jos većeg značaja to da mladi nauče kako da napišu poslovni plan i da se prijave na konkurs i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Takođe, kroz program, svi korisnici dobijaju savete za razvoj profitabilnije proizvodnje i ekonomičnosti, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva. Svi zainteresovani učenici završnih razreda Poljoprivredne škole u lokalnoj zajednici mogu da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan komisiija proglasi najboljim, dobijaju donacije.

„Do sada je preko 300 mladih prošlo obuke, a 68 njih je dobilo donacije. Ovaj program podrške realizujemo zajedno sa projektom „Velika mala privreda” kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu”, dodala je Vujičić.

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji i poziva i ostale opštine da se pridruže i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.

Foto: Fondacija Divac

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe