Podsticaji u poljoprivredi

Otvoren konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

by Jelena Sajić

Najmanje 23 poljoprivrednika, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Užica dobiće bespovratna sredstva za razvoj plasteničke proizvodnje, na osnovu ugovora koji je potpisan između grada Užica i Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Konkurs je otvoren do 11. aprila i za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od šest miliona dinara

Kako ističe Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća za poljoprivredu, ova mera realizuje se u okviru projekta  “Divac poljoprivredni fondovi – Užice 2024” sa ciljem ekonomskog jačanja porodica koje žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Iz budžeta grada Užica opredeljeno je četiri miliona dinara, dok su dva miliona sredstva Fondacije Ana i Vlade Divac.

Pravo učešća na konkursu imaju poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano gazdinstvo na teritoriji grada i ispunjavaju ostale uslove predviđene konkursom, a žele da započnu ili dodatno unaprede plasteničku proizvodnju. Najmanje 23 poljoprivredna proizvođača dobiće bespovratna sredstva za nabavku profesionalnih plastenika sa sistemima za navodnjavanje dimenzija 5×30 metara, visine 2,6 metara i 24×6  metara, visine 3,2 metra. Nakon završenog konkursa komisija koju formirana od strane grada i fondacije obići će sve prijavljene i sačiniti rang listu, na osnovu utvrđenih kriterijuma. Prednost će imati porodice koje žive na selu, žene kao nosioci gazdinstava i mladi do 40 godina.

Prema Kuzmanovićevim rečima, ovo je nastavak veoma uspešne saradnje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. “Od 2016. godine do danas više od 200 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije ghrada dobilo je sredstva u oblasti ovčarstva, kozarstva, pčelarstva i najviše za plasteničku proizvodnju. Sve radimo u skladu sa interesovanjem samih poljoprivrednika i do sada je u zajedničke projekte plasirano 37 miliona dinara”, napominje Kuzmanović.

On podseća i da će početkom aprila meseca biti raspisan javni poziv za gradske subvencije, za šta je opredeljeno 55 miliona dinara, sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Kako ističe, to će biti dovoljno sredstava za sve koji su zainteresovani za nabavku opreme, mehanizacije, priplodnih grla a programom je predviđeno i nekoliko novih mera.

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe