Podsticaji u poljoprivredi

SPOS-ova najveća pobeda u borbi protiv trovača pčela

by Jelena Sajić

Parnični postupak koji je vođen pred Osnovnim sudom u Vrbasu zbog naknade štete tužiocima – pčelarima na ime uginuća njihovih pčelinjih društava zbog trovanja insekticidima pravnosnažno je pozitivno okončanVođenje svih potencijalnih narednih sudskih postupaka protiv onih koji budu nesavesno i suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koristili označena sredstva i dokazivanje njihove odgovornosti za utvrđenu štetu na ime uginuća pčelinjih društava biće umnogome olakšano

Naime, kako se navodi u saopštenju advokata Saveza pčelarskih organizacija Srbije, presudom Apelacionog suda u Novom Sadu odbijena je žalba tuženog, firme koja je koristila sredstva za zaštitu bilja suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja zbog čega je došlo do totalnog uginuća pčelinjih društava u 372 košnice i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Vrbasu. Presudu Apelacionog suda u Novom Sadu možete pogledati ovde.

Na ovaj način završen je sudski postupak koji je trajao nekoliko godina, u kome su bili angažovani najeminentniji stručnjaci – profesori, doktori nauka, toksikolozi i sudski veštaci koji su potvrdili navode tužioca pčalara o postojanju uzročno-posledične veze između nedozvoljenog tretiranja zasada pod graškom od strane tuženog i registrovanog uginuća pčelinjih društava.

Najbitnija činjenica, pored toga što će tužioci pčelari naplatiti izveštačene iznose na ime pretrpljene materijalne štete i izgubljene dobiti, je potvrđen način obezbeđivanja dokaza nakon registrovanja trovanja pčela od strane postupajućih sudova.

S druge strane, imajući u vidu obrazloženje presude Apelacionog suda u Novom Sadu, SPOS obaveštava pčelare da će vođenje svih potencijalnih narednih sudskih postupaka protiv subjekata koji budu nesavesno i suprotno odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koristili označena sredstva i dokazivanje njihove odgovornosti za utvrđenu štetu na ime uginuća pčelinjih društava biti umnogome olakšano. U budućim sudskim postupcima nećemo morati decidno dokazivati postojanje uzročno-posledične veze između svakog registrovanog trovanja pčela i nedozvoljenog korišćenja sredstava za zaštitu bilja što umnogome olakšava stvari i nama advokatima i pčelarima. Time je stvorena nova sudska praksa koja će nam svima mnogo značiti u budućnosti.

Kako se dodaje, navedena presuda Apelacionog suda u Novom Sadu predstavlja jedno od najznačajnijih ”pobeda“ stručnog tima SPOS-a i SPOS-ovih advokatskih kancelarija jer će u budućnosti pčelari na neuporedivo lakši način u sudskim postupcima moći da zaštite njihova prava i interese koji budu povređeni zbog trovanja njihovih pčelinjih društava.

SPOS poziva sva zainteresovana lokalna udruženja pčelara, članove SPOS-a, da ih kontaktiraju u cilju organizovanja predavanja na temu “Trovanje pčela i obezbeđivanje dokaza za sudski postupak“ od strane SPOS-ovih advokatskih kancelarija i drugih stručnjaka iz navedene oblasti. Pozive slati preko mejla advjankovicnikola@gmail.com.


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe