Podsticaji u poljoprivredi

U Srbiji se proizvodi lešnik odličnog kvaliteta i dobrog prinosa

by Jelena Sajić

Kroz dosadašnji desetogodišnji rad kompanije AgriSerbia na razvoju kooperantske mreže u Srbiji, utvrđeno je da se u Srbiji može proizvoditi lešnik odličnog kvaliteta i veoma dobrog prinosa po hektaru

Broj proizvođača leske u Srbiji uvećao se prethodnih desetak godina, poslednjih nekoliko pogotovo, čemu je doprinela pomoć države u vidu državnih subvencija za nove zasade, ali i angažovanje stranih kompanija u potrazi za kooperantima. Jedna od tih kompanija je i AgriSerbia, koja posluje u sastavu ”Ferero Hazelnut Company”, a u Srbiji je prisutna od 2014. godine kada je kupila polјoprivredno dobro ”Aleksa Šantić“ u istoimenom vojvođanskom selu kod Sombora.

Dolaskom kompanije Ferrero čine se značajniji pomaci, kako u podizanju novih površina tako i u oblasti deljenja iskustava u proizvodnji lešnika. Pored uzgoja lešnika na sopstvenoj plantaži, AgriSerbia se bavi i proizvodnjom i prodajom sadnica leske, prenosom tehničkog znanja poljoprivrednim proizvođačima i uslugom čišćenja i sušenja proizvoda za poljoprivrednike.

Zahvaljujući povoljnim agroklimatskim uslovima Srbije i kroz desetogodišnji rad ove kompanije na razvoju mreže kooperanata u različitim regionima zemlje, utvrđeno je da se u Srbiji može proizvoditi lešnik odličnog kvaliteta i veoma dobrog prinosa po hektaru.

Na sopstvenoj plantaži leske koje se prostire na 600 hektara u mestu Aleksa Šantić, a podignuta je 2016. godine, ova kompanija uzgaja sorte koje su izuzetno kvalitetne i pogodne za upotrebu u konditorskoj industriji: Tonda di Giffoni, Nocchione, Tonda Gentile Romana, i u manjem procentu Tonda Gentile delle Langhe i Barcelona. Za ove sorte, stručnjaci kompanije su sigurni da mogu da budu produktivne i u Srbiji, što je dosadašnja proizvodnja i pokazala.

”Naša ideja je bila da napravimo pilot farmu, koja će predstavljati najinovativnije i najodrživije prakse za uzgoj lešnika“, objašnjava Luiđi Ramoni, glavni agronom kompanije AgriSerbia. Kako dodaje, farma (sa 667 stabala po hektaru) je visoko mehanizovana, cela površina se navodnjava podzemnim sistemom za navodnjavanje kap po kap, integrisane aktivnosti suzbijanja štetočina se sprovode tokom cele godine, što garantuje odgovorno upravljanje lokalnim resursima i inputima (posebno hemikalijama).

”Mi posedujemo Plan upravljanja farmom (Farm Management Plan) od 2020. godine, dokument se pokazao kao koristan vodič za nas i pomaže da naše aktivnosti usmerimo ka višem nivou održivosti. Ovaj plan, na primer, uključuje konzervativne prakse, kao što je unošenje organske materije u zemljište, kroz usitnjavanje ostataka rezidbe, što ukazuje na trenutno pozitivan uticaj naših inicijativa na očuvanje ugljeničnih jedinjenja prisutnih u zemljištu. Nije slučajno godišnji ugljenični otisak naše kompanije negativan, što znači da je sekvestracija ugljenika (tCO2e) veća u odnosu na emisije“, napominje Ramoni.

”AgriSerbia je sertifikovana po Standardu održivog gajenja (Sustainably Grown Standard) od januara 2020. godine, a program sertifikacije omogućava poljoprivrednim proizvođačima tehničku podršku u unapređenju održivog upravljanja na svojim plantažama“, napominje Ramoni. Kako dodaje, ovo je takođe dobar znak za poljoprivrednike da ispunjavamo najviše globalno priznate standarde ekološke, socijalne i ekonomske održivosti, da su radnici na farmama i njihove zajednice zaštićeni i da su farme ekonomski otporne.

Potpuno mehanizovan sistem za berbu i posle berbe

Prošle godine sa plantaže AgriSerbia-e ubrano je oko 1.100 tona lešnika, u proseku dve tone po hektaru, što znači da su zaista blizu pune rodnosti. Imajući dobro struktuiran i potpuno mehanizovan sistem za berbu i posle berbe (postrojenje za čišćenje i sušenje), ova proizvodnja može dostići najviše Ferrero standarde kvaliteta.

”Da bi ovo bilo moguće i na plantažama naših dobavljača, AgriSerbia je posvećena pružanju kontinuirane podrške kroz stalno poboljšanje, čvrsto verujući da će to stvoriti zajedničku korist za sve zainteresovane strane: usluge čišćenja i sušenja se pružaju poljoprivrednicima koji ne mogu da sprovedu ove operacije na svojim farmama, periodične obuke organizuju naši agronomi koji razmenjuju dobre i inovativne poljoprivredne prakse, namenski vodiči su napravljeni da neguju principe regenerativne poljoprivrede, poboljšaju biodiverzitet farme i otpornost farmera na klimatske promene”, objašnjava Ramoni.

Kompanija AgriSerbia se takođe obavezala da otkupi plodove lešnika koje proizvode kooperanti. Zadržavajući 100% sledljivost lešnika kupljenih u zemlji, Agriserbia pokazuje važnost praćenja plodova do njihovog izvora što ukazuje na posvećenost dubokom razumevanju izazova ovog sektora i jačanju odnosa sa poslovnom i poljoprivrednom zajednicom. Tokom žetvene sezone, pored centralnog pogona u Aleksi Šantiću, AgriSerbia je organizovala isporuku lešnika u dva dodatna sabirna centra u Centralnoj Srbiji, jedan u Ubu i drugi u Velikoj Plani, što je mnogo efikasnije za poljoprivredne proizvođače, kako sa logističke tako i sa ekonomske tačke gledišta.

Da bi u potpunosti podržala lokalni razvoj lanca snabdevanja lešnikom, Agriserbia je 2014. godine osnovala rasadnik za proizvodnju visokokvalitetnih sadnica, koje se proizvode u zemlji na sopstvenom korenu i u supstratu u saksiji, što omogućava širi vremenski raspon za sadnju – od septembra do maja. Proizvedene sadnice su sertifikovano po zakonu Republike Srbije, a garantovana je i sortna čistoća, što je preduslov za isplativu proizvodnju lešnika.

Kako kažu iz kompanije AgriSerbia, deset hektara je dobra površina da bi lešnik pod kompletnom mehanizovanim obradom postao isplativa kultura.


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe