Podsticaji u poljoprivredi

O IPARD PROGRAMU

Poljoprivrednici da se pripreme na vreme za IPARD 3 program

Poljoprivrednici bi trebalo što bolje da se pripreme za predstojeći IPARD 3 program kako bi iskoristili što više novca koji će biti na raspolaganju, što nije bio slučaj sa IPARD 2 programom koji se privodi kraju, poručeno je sa skupa ”Retrospektiva IPARD 2 – najava IPARD 3 programa uz primere dobre prakse“ koji je organizovala Privredna komora Vojvodine


”Kada govorimo o IPARD 2 programu, njegova realizacija nije bila na zadovoljavajućem nivou u odnosu na zemlje u okruženju. Važno je da se svi zainteresovani korisnici ovih programa dobro informišu oko raspisivanja novih konkursa u narednih pet godina, kada će sredstva EU u iznosu od 288 miliona evra biti na raspolaganju našoj poljoprivredi”, istakao je sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Mladen Petković.


Radmila Vučinić, stručni konsultant, napomenula je da se nada da će sredstva iz IPARD 3 programa biti bliža poljoprivrednicima kako bi lakše do njih dolazili. Prema njenim rečima, potrebno je i da se procesi odobravanja ubrzaju kako sami proizvođači ne bi bili u raskoraku između potreba i realizacije.
Žarko Galetin, agroekonomski analitičar, istakao je da je prisustvo IPARD programa u Srbiji veoma značajno jer je to način da se naša poljoprivreda osavremeni i u tehničkom delu približi EU. Investicioni kapacitet u Republici Srbiji se na ovaj način podiže, a upravo IPARD 3 biće okrenut srednjim i većim poljoprivrednim gazdinstvima, što je šansa za njihov razvoj i konkurentnost.


Primer dobre prakse u povlačenju sredstava iz IPARD programa predstavio je Nikola Kotarac, direktor ZZ ”Voćar Slankamen“ iz Novog Slankamena.
Skupu su prisustvovali Jasmina Miljković, načelnik Odeljenja za upravljanje IPARD programom u Ministarstvu poljoprivrede, Aleksandra Bogić, savetnik za programiranje LEADER mere, Nataša Pantić, načelnik Odeljenja za odobravanje projekata, Tatjana Sušić, načelnik Odeljenja za kontrolu i Lazar Popović, v.d. pomoćnika direktora Sektora za pravne poslove Uprave za agrarna plaćanja.


Posle pet godina sprovođenja IPARD mera u Republici Srbiji, ona je namenjena ruralnom razvoju. U odnosu na IPARD 2, IPARD 3 će uključiti mere gde će korisnici biti i lokalne samouprave.

Za IPARD 3 program pripreme traju od 2020. godine, a prvi pozivi biće upućeni do kraja prvog kvartala naredne godine, rečeno je na stručnom skupu u Privrednoj komori Vojvodine.


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe