Podsticaji u poljoprivredi

MPS: Poljoprivrednici da provere parcele pre obnove gazdinstva

by Jelena Sajić

Mladi poljoprivrednici Srbije preporučuju da gazdinstva koja imaju veliki broj usitnjenih parcela pre obnove poljoprivrednog gazdinstva i podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru, izvrše proveru svake parcele, a to će najlakše uraditi pregledom parcela preko sajta GeoSrbija : https://a3.geosrbija.rs/

Od prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede koristi satelitske snimke koji jasno pokazuju da li je parcela obradiva, da li je napuštena ili se na njoj nalaze objekti.

– Ukoliko niste u prilici i ne znate kako tačno da izmerite deo parcele koji se ne obrađuje, pokušajte da procenite okvirno koji je to deo od ukupne površine i za toliko umanjite površinu pod kulturom u e-Agraru, apeluju iz udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije.

Nakon sprovedene kontrole u 2023. godini, Uprava za agrarna plaćanja je izdala 602 rešenja za pasivan status koja nisu konačna i na koja je dozvoljeno pravo žalbe, a svaki slučaj će se posebno preispitati.

RPG / e-Agrar pruža tu mogućnost da poljoprivrednik u bilo kom trenutku može da pristupi svom gazdinstvu i izvrši promenu, ali to nije samo njegova dobra volja, već i zakonska obaveza – dužnost da svaku promenu podataka u svom RPG izvrši u propisanom roku od 30 dana od nastanka promene.

Ukoliko imate poteškoća oko obnove registracije PG ili podnošenja zahteva za osnovne podsticaje po hektaru biljne proizvodnje, kontaktirajte udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije – njihov stručni tim će vam pružiti sve potrebne informacije i podršku.


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe