Podsticaji u poljoprivredi

Objavljen prvi pravilnik iz IPARD 3 programa za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

by Jelena Sajić

Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Mera 1) u okviru IPARD 3 programa objavljen je danas. Ovim pravilnikom su propisani uslovi za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru IPARD 3 programa za Republiku Srbiju za period 2021–2027. godine

Očekuje se da će Ministarstvo poljoprivrede ubrzo raspisati i prvi javni poziv iz IPARD 3 programa. Biće to konkurs za izgradnju i opremanje objekata u sektorima mesa, mleka, voća, povrća, grožđa, ribe, jaja i žitarica, a iz IPARD fonda opredeljeno je 4,8 milijarde dinara. Osim izgradnje moći će da se konkuriše i za podizanje zasada voća, povrća i loze. Ovim pozivom neće biti obuhvaćena nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije, to se, prema planu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, očekuje na jesen 2024.

Danas objavljen pravilnik za Meru 1 ima izmena u odnosu na prethodne pravilnike iz IPARD 2 programa.

IPARD podsticaji, kako je istaknuto u Pravilniku, utvrđuju se u procentualnom iznosu od odobrene vrednosti prihvatljivih troškova, odnosno od vrednosti osnovice za obračun konačnog iznosa IPARD podsticaja, i to u iznosu od:

 • 60 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova;
 • 65 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako se u planinskom području nalaze:
  – svi objekti koji su predmet investicije u izgradnju objekta, ili
  – sva gazdinstva sa mlečnim kravama u sektoru mleka, odnosno svi objekti sa odgovarajućom vrstom životinja u sektoru mesa, jaja i ribarstva, ili
  – sve katastarske parcele upisane u Registar na kojima se obavlja primarna poljoprivredna proizvodnja biljnih kultura u sektoru voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja;
 • 70 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako je podnosilac zahteva:
  – fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili preduzetnik, mlađi od 40 godina starosti na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta, ili
  – proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

IPARD podsticaji se utvrđuju u dodatnom iznosu od 10 odsto preko procentualnog iznosa od 60 odsto prihvatljiih troškova samo za investicije u upravljanje otpadom i otpadnim vodama i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora. Najviši ukupan iznos u kome se utvrđuju IPARD podsticaji ne može preći iznos od 75 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova po zahtevu.

Minimalan i maksimalan iznos podsticaja

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra. U periodu sprovođenja IPARD 3 programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra.

Uslovi za nabavku traktora preko IPARD programa

Iako je planom poziva za konkurisanje za sredstva preko IPARD III programa predviđeno da poziv za nabavku traktora usledi tek u periodu od 2. septembra pa do 18. oktobra ove godine, a za nabavku mašina, opreme i mehanizacije od 18. novembra pa do 27. decembra, upravo usvojeni Pravilnik propisuje ”posebne uslove za odobravanje projekta za investiciju u nabavku traktora i investicije u nabavku specijalizovanih vozila“.

Za podsticaje za nabavku traktora ove godine planirano je 2,7 milijardi dinara.

Lice koje ispunjava opšte uslove za ostvarivanje prava na odobravanje projekta može ostvariti i pravo na odobravanje projekta za investiciju u nabavku traktora, ako:

 • tokom trajanja IPARD III programa prethodno nije ostvario pravo na nabavku jednog traktora
  ispunjava opšte i posebne uslove za investicije u odgovarajućem sektoru i sa najvećom nominalnom snagom motora prema obimu biljne, odnosno stočarske proizvodnje, u odgovarajućem sektoru u skladu sa ovim pravilnikom
 • traktor ispunjava uslove, normative i standarde u pogledu ograničenja emisije izduvnih gasova i zagađujućih čestica za motore za vandrumsku mobilnu mehanizaciju, odnosno odgovarajući „Stage” ili „Tier” standard, koji su predviđeni javnim pozivom za podnošenje zahteva za odobravanje projekta.
 • Može ostvariti pravo na odobravanje projekta za investiciju u nabavku specijalizovanog vozila za transport sirovog mleka, specijalizovanog vozila za prevoz životinja, specijalizovanog vozila za prevoz primarnih poljoprivrednih proizvoda, odnosno specijalizovanog vozila za prevoz ribe, ako:
  – ispunjava opšte i posebne uslove za investicije u odgovarajućem sektoru u skladu sa ovim pravilnikom;
  – specijalizovano vozilo ispunjava uslove, normative i standarde u pogledu ograničenja emisije izduvnih gasova i zagađujućih čestica za kategoriju motora prema EC odobrenju tipa vozila, odnosno odgovarajući „Euro” standard, koji su predviđeni javnim pozivom za podnošenje zahteva za odobravanje projekta.

Planom javnih poziva za korišćenje podsticaja iz IPARD III programa za ovu godinu planirano raspisivanje poziva za još dve mere koje nismo pomenuli u ovom pregledu.

Tako bi u periodu od 22. aprila do 21. juna trebalo očekivati raspisivanje poziva za Meru 3 – investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Ova mera ima najizdašniji budžet od 6,38 milijardi dinara.

Planiran je i poziv za Meru 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, čiji je budžet drugi po veličini među ovogodišnjim IPARD programima, i iznosi 5,13 milijardi dinara. Ovaj poziv bi mogao da bude raspisan u periodu od 1. jula do 16. avgusta.

This image has an empty alt attribute; its file name is PRAVILNIK.png


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe