Podsticaji u poljoprivredi

Plastenici za 26 užičkih poljoprivrednih gazdinstava

by Jelena Sajić

Poljopivrednih gazdinstava na teritoriji grada Užica, njih 26, dobilo je plastenike kroz program koji realizuju grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac

Budućim korisnicima i korisnicama ugovori su uručeni 27. juna, a narednih dana krenuće se u isporuku i montažu na terenu. Za ovaj projekat, koji se realizuje kroz program “Divac poljoprivredi fondovi- Užice” 2024. godine izdvojeno je ukupno šest miliona dinara, četiri miliona su sredstva grada a dva miliona dinara obezbedila je Fondacija.

Prema rečima Dragoljuba Stojadinovića zamenika gradonačelnice Užica, ovo je nastavak veoma uspešne saradnje grada sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac”. Bojana Vujičić koordinator Fondacije ističe da je zajedničkim ulaganjem grada i Fondacije od 2016. godine do danas u iznosu od oko 40 miliona dinara podržano oko 200 proizvođača.

“Danas smo uručili 26 ugovora poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada koji će dobiti plastenike uz minimalno sopstveno učešće od 20 odsto. Realizacijom ovog programa podstičemo razvoj plasteničke proizvodnje i mogu da kažem da je iz godine u godinu interesovanje sve veće. Raduje i podatak da 50 odsto korisnika čine žene i da se e sve više mladih koji apliciraju za ovaj i druge programe. Sa Fondacijom Divac radimo i na projektu Poljoprivrednog fonda, kao i projektu koji se odnosi na dodelu grantova učenicima završnih razreda srednje Poljoprivredne škole u Požegi”, naglasio je Stojadinović podsetivši da je i iznos direktnih subvencija u ovoj godini uvećan i iznosi 55 miliona dinara.

Do sada je, prema njegovim rečima podneto oko 700 zahteva a poziv je i dalje otvoren.

“Najviše smo ulagali u ovčarstvo, kozarstvo, pčelarstvo, a od pre tri godine grad Užice je prepoznao razvoj plasteničke proizvodnje, kao potencijal ovog kraja. Materijalna podrška jeste jako važna ali ono što je još bitnije, to su edukacije, stalno obrazovanje, unapređenje znanja u oblasti poljoprivrede, tako da ćemo sa Poljoprivrednom stručnom službom organizovati nekoliko stručnih obuka na temu upotrebe i pravilnog odlaganja pesticida”.

Bojana Vujičić, koordinator Fondacije ističe da je zajedničkim ulaganjem grada i Fondacije od 2016. godine do danas u iznosu od oko 40 miliona dinara podržano oko 200 proizvođača.

“Najviše smo ulagali u ovčarstvo, kozarstvo, pčelarstvo, a od pre tri godine grad Užice je prepoznao razvoj plasteničke proizvodnje, kao potencijal ovog kraja. Materijalna podrška jeste jako važna ali ono što je još bitnije, to su edukacije, stalno obrazovanje, unapređenje znanja u oblasti poljoprivrede, tako da ćemo sa Poljoprivrednom stručnom službom organizovati nekoliko stručnih obuka na temu upotrebe i pravilnog odlaganja pesticida”, napominje Vujičić.

Narednih dana očekuje se isporuka i montaža plastenika, dimenzija 5m x 30m x 2,6m (150m2) ili 6m x 24m x 3,2m (144m2).

Foto: Grad Užice


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe