Podsticaji u poljoprivredi

Poljoprivrednicima u Babušnici dva i po miliona dinara

by Jelena Sajić

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Babušnica i Regionalna razvojna agencija Jug (RRA Jug), pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike sa teritorije opštine Babušnica da se prijave na konkurs za podsticajna sredstva iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini

Konkurs koji je otvoren do 5. avgusta 2024. godine, raspisan je u okviru aktivnosti ”Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede” uz podršku projekta ”Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

”Konkursom je planirana podrška fizičkim licima – nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 2,5 miliona dinara za 2024. godinu i namenjena su za nabavku nove ili polovne mehanizacije i opreme potrebne za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, kvalitetnih priplodnih i umatičenih grla krupne, sitne stoke i živine, košnica, pčelinjih društava i mašina i opreme za pčelarstvo, podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, kao i investicije u povrtarstvu i ostale opreme za poljoprivrednu proizvodnju” istakao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac i dodao da korisnici 80% sredstva vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kojeg će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici, a 20% podsticajnih sredstava su bespovratna i pokrivena su iz revolving fonda.

Regionalna razvojna agencija Jug, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac proširuje partnerstvo sa Opštinom Babušnica, gde je formiran četvrti revolving fond nakon Dimitrovgrada, Svrljiga i Ražnja, na teritoriji nišavskog, pirotskog i topličkog okruga. Babušnica, opština sa bogatim poljoprivrednim potencijalom, sada dobija dodatne mehanizme podrške za svoje poljoprivrednike”, istakla je Dragana Stojanović, direktorica RRA Jug dodavši da ova organizacija pruža tehničku podršku u radu Revolving fondova kroz realizaciju konkretnih aktivnosti u vezi sa sprovođenjem javnih poziva, zaključivanjem ugovora sa korisnicima, isplate dodeljenih sredstava, kao i kontrole vraćanja sredstava.

”Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju opštine, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac i USAID, razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini”, dodao je Maraš.

Od 2020. osnovano je i aktivno ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a – u Babušnici, Svrljigu, Ražnju, Dimitrovgradu, Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Užicu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani i Aranđelovcu. U naredne dve godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

Konkurs se može pronaći na web sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac: KONKURS BABUŠNICA

Foto: Fondacija Divac


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe