Podsticaji u poljoprivredi

Ovogodišnji iznos subvencija grada Užica za poljoprivredu 55 miliona dinara

by Jelena Sajić

Poljoprivredni proizvođači sa područja Užica i ove godine moći će da računaju na podršku u razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, istakao je Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za poljoprivredu

Prema njegovim rečima, za tu namenu u ovoj godini iz budžeta je izdvojeno 55 miliona dinara, što je za sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu.

Gradsko veće je usvojilo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za grad Užice za 2024. godinu i dobilo saglasnost Ministarstva poljoprivrede na isti, nakon čega je od 1. aprila otvoren Javni poziv. Kuzmanović ističe da je interesovanje veliko i da je već stiglo više od 40 prijava.

“U prethodnoj godini imali smo više od 800 korisnika i nadamo se da će ove godine premašiti taj broj. Javni poziv je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada i dostavljen kancelarijama svih mesnih zajednica, tako da su naši poljoprivredni proizvođači upoznati kao i prethodnih godina. Ono što bih naglasio je da je potrebno da su naši poljoprivrednici obnovili svoje gazdisntvo o čemu diostavljaju potvrde i da su njihova gazdinstva registrovana na teritoriji našeg grada i da se parcele nalaze na teritoriji grada”, kaže Kuzmanović.

Dodaje da su subvencijama obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede, govedarstvo, ovčarstvo, svinjarstvo.

“Najveće interesovanje vlada za nabavku poljopriredne mehanizacije, a kao i svake godine subvencionisaćemo nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za zasenu, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za mužu, sadnog materijala za voćarstvo. Po prvi put našim subvencijama su obuhvaćene motorne testere i makaze za orezivanje voća, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika”, dodaje Kuzmanović.

Maksimalan iznos subvencije je 400.000 dinara po svim merama, jer proizvođači mogu konkurisati po više mera.

Kada je reč o mehanizaciji maksimalan iznos je 50 procenata bez pdv-a odnosno 150.000 dinara, dok je maksimalan iznos u stočarstvu do 400.000 dinara.

Maksimalan iznos investiranja u fizičku imovinu je 50 procenata od nabavljene opreme ili stočnih grla i to bez uračunatog pdv-a.

Detaljnije o pozivu ovde.

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe