Podsticaji u poljoprivredi

Pet miliona dinara za poljoprivrednike u Aranđelovcu

by Jelena Sajić

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Aranđelovac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike sa teritorije opštine Aranđelovac da se prijave na konkurs za podsticajna sredstva iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini

Konkurs koji je otvoren do 5. aprila, raspisan je u okviru aktivnosti ”Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede“ uz podršku projekta ”Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

”Konkursom je planirana podrška fizičkim licima – nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom i preradom hrane. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 5 miliona dinara za 2024. godinu i namenjena su za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala. Posebno pozivamo žene i mlade koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje“ istakao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac i dodao da korisnici sredstva vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kojeg će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici, uz grejs period od  godinu dana.

Ovim povodom,  u petak, 22. marta 2024. godine biće organizovana info sesija u Narodnoj biblioteci u Aranđelovcu, na adresi Ljubićka 1, kada će biti predstavljeni lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede kao i sam konkurs i način apliciranja. Predstavnici Fondacije i opštine Aranđelovac ovom prilikom pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike da prisustvuju info sesiji i da se prijave na konkurs kako bi dobili podsticajna sredstva i unapredili svoje gazdinstvo ili proizvodnju.

”Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju opštine , koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac i USAID, razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini“, dodao je Maraš.

Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Aranđelovcu je sedamnaesti po redu, a osim ove opštine, od 2020. godine pokrenuti su fondovi i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu i opštini Lebane. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

Detaljnije o konkursu možete pogledati ovde.

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe