Podsticaji u poljoprivredi

Poljoprivrednici se ogradili od izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

by Jelena Sajić

Sedam udruženja poljoprivrednika uputili su dopis Ministarstvu poljoprivrede u kom su naveli da je neophodno organizovati novi sastanak i da će se oni na pregovore odazvati kao i svaki put, međutim termin za sastanak još uvek nije dogovoren, potvrđeno je Danasu

Sedam udruženja poljopvirednika (Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, ”Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrenika Banata, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac) koji su i ranije pregovarali sa Minstarstvom poljoprivrede, ponovo su nezadovoljni jer deo dogovora nije ispunjen. Ta udruženja održala su sastanak u Staroj Pazovi na kom je odlučeno da udruženje STIG bude izbačeno, a to je odlučeno jednoglasno od strane ostalih šest udruženja.

Oni su odgovorili na dopis ministarstva od 23. oktobra, i u tom odgovoru su se ogradili od obrazloženja koje je vezano za izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. ”Ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima nije uneto u taj Zakon. Takođe sastanak koji je organizovan u ministarstvu 20. oktobra sa udruženjem STIG iz Požarevca i na koji je pozvano samo ovo udruženje ne može se karakterisati kao dogovor sa sedam potpisnika sporazuma od 22. maja 2023.“, naveli su oni. Umesto udruženja STIG, sporazumu je pristupilo udruženje iz Aradca, koje sada nastupa kao ravnopravan partner.

U dopisu Ministarstvu poljoprivrede, oni su posebno istakli pitanje uređenja tržišta žitarica. ”Intervencije robnih rezervi kao i robna razmena nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan uticaj na tržište. Nešto na šta se sve vreme insistiralo na sastancima je sitemsko, odnosno zakonsko rešenje uređenja robne berze (po uzoru na na robne berze u razvijenim Evropskim državama), sa svim elementima i načinima poslovanja po principu slobodnog tržišta pre svega žitarica i uljarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda“, naveli su oni.

Oni su dodali da je predlog za ta rešenja dat na sastanku 29. septembra, ali da po ovom pitanju nije urađeno apsolutno ništa. Što se tiče takozvanog plavog dizela, oni navode da je jasno potpisano da se uvede dizel bez akcize za 100 litara po hektaru za poljoprivrednike.

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe