Podsticaji u poljoprivredi

Poljoprivrednicima stižu nova rešenja za naknadu za odvodnjavanje

by Jelena Sajić

Obveznicima naknade za odvodnjavanje počela su da stižu obaveštenja Ministarstva poljoprivrede o umanjenju iznosa za 2023. godinu, kao i o njenom ukidanju za narednu

Kako se navodi, ovakva odluka je predvidjena izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu 4. decembra, a koji predvidja da se visina naknade za odvodnjavanje umanjuje za 50 odsto za 2023. godinu fizičkim licima i preduzetnicima, odnosno vlasnicima i korisnicima zemljišta i objekata na melioracionom području, piše Magločistač.

Izmene se odnose na zemljište upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), objekat upisan u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uredjuje bezbednost hrane i ako je istovremeno upisan i u RPG, kao i za objekte upisane u Registar objekata, odnosno u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, koji je istovremeno upisan i u RPG.

Obveznicima iz ovih kategorija se, prema obaveštenju, od 1. januara 2024. godine, naknada za odvodnjavanje neće naplaćivati. ”Što se tiče plaćanja naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu, poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrdjen iznos naknade koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana“, navodi se u obaveštenju resornog ministarstva.

Ako poljoprivrednici obračunate iznose ne uplate u roku na taj iznos će se obračunavati zatezna kamata.

Umanjenje, odnosno ukidanje naknade za odvodnjavanje je deo majskog sporazuma sklopljenog izmedju Vlade Srbije i poljoprivrednika, nakon njihovih protesta.

Poljoprivrednici su tada, izmedju ostalog, tražili i potpuno obustavljanje plaćanja takse za odvodnjavanje za tekuću godinu.

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA




  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe