Podsticaji u poljoprivredi

Refakcija za gorivo, upis parcela u eAgrar i PIO – glavne teme sastanka predstavnika vlasti i poljoprivrednika

by Jelena Sajić

Prema rečima predstavnika Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Ivana Pavlovića i Milorada Majstorovića, na jučerašnjem sastanku premijerke Ane Brnabić, ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković i predstavnika poljoprivrednih udruženja, koji je trajao gotovo četiri sata, doneti su zaključci o refakciji za gorivo, upisu parcela u eAgrar i o penzionom i invalidskom osiguranju poljoprivrednika

Naime, na agro karticu poljoprivrednici će moći da toče gorivo u količini do 400 litara dok ne izađe uredba o refakciji goriva za 100 litara po hektaru po ceni od 179 dinara umanjeno za 50, što iznosi 129 dinara. Svi poljoprivrednici koji imaju predate zahteve za agro kartice a nisu ih još dobili mogu da se jave predstavnicima poljoprivrednih udruženja koji će uzeti potrebne podatke i poslati mejl nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede da bi se ubrzalo njihovo izdavanje kod NIS-a.

Po donošenju uredbe o refakciji urediće se sistem gde će automatski NIS znati koliki je limit za svako gazdinstvo, dok će, nakon podnošenja zahteva za refakciju, isplata biti izvršena u roku od 14 dana.

Prilikom upisa parcela u eAgrar vrši se prijava za parcele koje su u vlasništvu i kod zakupa za one gde postoji ugovor sa vlasnikom. Ko nema ugovor sa vlasnikom prijavljuje parcele u eAgrar, a država će poslati obaveštenje vlasniku da napravi ugovor sa zakupcem koji obrađuje zemlju.

Vlada Srbije planira donošenje zakona kojim će regulisati upis spornih parcela u eAgrar. Naime, onaj ko obrađuje zemlju moći će, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ubacuje sporne parcele u eAgrar. Za te naknadno ubačene parcele biće, posle donošenja zakona, objavljen novi javni poziv. Na ovaj način će moći da se prijavljuju sporne parcele u naredne dve godine. U tom vremenskom roku treba da se reše svi pravni problemi oko tih parcela.

Što se tiče direktnih davanja, isplata prvih 18.000 dinara biće realizovana do 31 marta. Za drugih 17.000 dinara po hektaru poljoprivrednici moraju da čuvaju račune od sertifikovanog semena kako za gazdinstva u sistemu pdv-a tako i za ona koju nisu. Za sve sporne parcele biće objavljen još jedan javni poziv u toku godine.

Tema sastanka bilo je i penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika. Kako je predočeno poljoprivrednicima na sastanku, Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede intezivno rade na iznalaženju rešenja za taj problem. Trenutno od 340.000 gazdinstava njih 150.000 ima dugovanja za PIO.

Foto: Vlada Srbije


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe