Podsticaji u poljoprivredi

Otvorena vrata IPARD programa za poljoprivrednike 5. aprila u Novom Sadu

by Jelena Sajić

Informativna sesija o IPARD programu namenjenom poljoprivrednicima koji žele da unaprede svoja gazdinstva biće održana u Novom Sadu, a tom prilikom biće reči i o budućim pozivima i ostalim merama dostupnim kroz IPARD III program

Sesija će biti održana u petak, 5. aprila od 12.00 časova u Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom Grada Novog Sada (Bulevar Despota Stefana 5). 

Prisustvo je besplatno, a potrebno je registrovati se na sledećem LINKU.

Podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela je nedavno, otvaranjem poziva za Meru 1 –  investicije u fizičku imovinu poljoprivredih gazdinstava, koji će biti otvoren do 24. maja ove godine. Stoga smo pripremili seriju informativnih radionica, na kojima će se govoriti kome je sve Mera 1 namenjena, kako se na nju prijaviti, koje su najčešće greške prilikom apliciranja, a publika će imati priliku da postavi pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tokom sesija biće reči i o budućim pozivima, i ostalim merama dostupnim kroz program IPARD III, a ovome će govoriti:

Laszlo Arendas, Delegacija Evropske unije u Srbiji

Lazar Popović, Uprava za agrarna plaćanja

Ivan Egerić, Uprava za agrarna plaćanja

Darko Cicmil, Uprava za agrarna plaćanja

Rastko Cenić, IPARD Upravljačko telo

Trenutno aktuelni konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Detalje poziva pogledajte na OVOM LINKU.

Prema indikativnom planu Uprave za agrarna plaćanja, očekuje se da naredni javni poziv bude raspisan u aprilu, i to za Meru 3, a koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, koje se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj)

Podsetimo, za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD III podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtovima Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Sve važne informacije možete potražiti u Upravi za agrarna plaćanja na mejl  ipard.info@minpolj.gov.rs ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Foto: europa.rs

Leave a Comment


PRIMAJTE OBAVEŠTENJA O AKTUELNIM POZIVIMA
  AGRONEWS FB STRANICA

  MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE

  • +381 60 306 306 4
  • podrska.mps@gmail.com
  • www.podrskamps.org.rs

  CENTAR ZA ODRŽIVU POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ / AGRONEWS

  • +381 64 39 00 123
  • redakcija@agronews.rs
  • www.agronews.rs
  Rad mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija, podržava Švedska u okviru programa
  Beogradske otvorene škole ” Mladi i mediji za demokratski razvoj “
  2022 All Right Reserved. Designed and Developed designbyMe